LenaCars’ın yaptığı kapsamlı araştırmalarda, 2023’ten devredilen yüksek fiyatlı araç stoklarının 2024 yılında zararla satılması, enflasyon, artan finansman maliyetleri, yükselen reel maliyetler gibi etkenlerin şirketlerin gelir tablolarında ciddi bir baskı yarattığını ve ortalama yüzde 30 zararın ortaya çıktığını gösterdi.
Sıfır araç cephesinde son 10 yıllık ortalamaya göre yüzde 44 büyümeyle bu yıl da 1 milyonun üzerinde satış gerçekleşti. Bu yılın ocak-kasım ayları arasında toplamda 1.068.260 adet sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışı yapılırken, aralık ayının yüksek satış beklentisiyle, yılın toplam satış adedinin 1 milyon 250 bin olması bekleniyor.
Yükselen maliyetler kiralama şirketlerini olumsuz etkiledi
LenaCars’ın yaptığı araştırmalarda, günlük ve operasyonel kiralamadaki genel tablo da ortaya çıktı. 2024 yılında turizm sektöründeki büyümeye rağmen yüksek döviz kuru, artan sabit maliyetler ve borçlanma maliyetleri, günlük araç kiralama firmalarını olumsuz etkiledi. Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısında %7 artış olmasına rağmen, döviz kuru ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle günlük kiralamada karlılıklar düştü. Uzun dönem kiralamadaki araç parkı gelişimi yalnızca yüzde 1,2 seviyesinde kaldı. 2023 yılında 1.516 firma konkordato ilan ederken, bu sayı 2024’te 3.011’e yükseldi. Bu durum, tahsilat problemleri ve artan maliyetlerle birleşerek gelir kaybına yol açtı.
Çinli otomobil markaları satışları destekleyecek
Sıfır kilometre araç satışlarında 2025 yılı beklentilerini paylaşan LenaCars Genel Müdürü Nazik, “Yılın ilk yarısı oldukça zor geçecek hem toplam satış adetleri hem de karlılıklar ilk yarıda eriyecek, özkaynaklar şirketleri ayakta tutacak. Ancak 2. Yarıda faiz politikasına ve diğer sosyo-ekonomik gelişmelere paralele dengelenme olacaktır.
Sıfır kilometre araç pazarı kötümser senaryoda 1 milyon adeti görür. Çin etkisini 2025 yılında takip edeceğiz, BYD gibi markaların güçlü ataklarını göreceğiz. Bunlar da adetler üzerinde olumlu etki doğurur. Ancak yerli markalar için iyi günler görünmüyor. Sektörün yılın ilk yarısında istihdam kayıpları yaşaması muhtemel görünüyor. Bu süreç tüm firmaları sabit maliyetlerini kısmaya, verimli çalışmaya zorlayacaktır” açıklamasını yaptı.
İkinci el ve kiralamada durum
İkinci elde ise 2024’e göre daha dengeli bir pazar beklediklerini ifade eden Nazik, “Özellikle zorunlu sigorta uygulaması konusunda bu kadar keskin olmaya devam edilirse burada oluşan maliyetler ikinci el otomobil fiyatları üstüne yansıyacaktır. Yılın ilk çeyreğinde yaşanacak olası faiz indirimleri ise ufak çaplı hareketlenmeye en azından istihdam kaybını durdurmaya yarayacak. UTTS, ZMMS’deki sürenin ortadan kaldırılması gibi durumlar kiralamada maliyetleri artırıyor. Yeni yılda operasyonel filo kiralamada büyüme yaşanmayacağına kesin gözüyle bakıyoruz. 2025 yılında otomotiv paydaşı şirketlerin küçülmeye gideceğini ve bu küçülme sürecini doğru yönetebilen firmalar güçlenerek yolunda devam edeceğini söyleyebiliriz. Şirketlerin verimlik konusuna odaklanmaları, küçülmeyi doğru yönetmeleri özellikle de öz kaynaklarını güçlendirerek hareket etmeleri gerekiyor. Verimlik konusunda daha fazla odaklanması, dikkatli olması öz kaynak/dış kaynak rasyosu anlamında 80/20 kuralı uygulaması gerekiyor. Gelen yılın, giden yılı aratmamasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.